Urteguide

Hvilke krydderurter til hvilken mat?

Her har du en enkel oversikt over hvilke krydderurter som passer til hvilken hovedingrediens – men husk; det er lov å prøve seg fram på egen hånd!

Pek på ønsket krydderurt, så kommer det opp hva den passer til. Klikk på den for å lese mer om krydderurten

T

Middelhavskjøkken, oljer og marinader, tomatretter, salater, alle typer kjøtt og stekt fisk, gryter, pasta og pizza.

T

Persille kan brukes til det meste! Finhakkes og strøs på smørbrød, supper, eggretter fisk, kokte poteter og alltid i tospann med majones og sauser. I gryteretter gjør persille seg godt sammen med andre krydder, og den er god til å fremheve andre smaker. 

T

Estragon har en kraftig og god smak. Når den hakkes, passer estragon ypperlig til stekt kjøtt, fjærkre, fisk, i tillegg til bernaise-, fløte- og fiskesaus.

T

Middelhavskjøkken, oljer og marinader, tomatretter, salater, alle typer kjøtt og stekt fisk, gryter, pasta og pizza. 

T
Gressløk passer i alle retter hvor løk kan inngå som ingrediens eller garnityr

T

Salater og supper. Grønnsaker. Chutney.
Matretter fra Østen og Mexico – salsa!

T
Løpestikke har en sterk smak og passer perfekt i supper, gryteretter og buljonger. I tillegg til oljer, salater, potetretter og grønnsaker.
T

Mynte passer til desserter, ulike matretter fra Østen, lam, dressinger, chutney og selvsagt myntegele!

T

Pizza, fiskeretter, tomatsauser og gryteretter.
Stekt og grillet kjøtt. Grønnsaker og tomat.

T
Pasta, supper, gryter. All slags kjøtt og fisk. Marinader. Grønnsaker.
T

Lammekjøtt, fisk, vilt og okse. Tomatsauser og marinader. Stekte poteter. Grønnsaker.

T

Kjøtt med mye fett- gås, and og svin,
fet fisk, kraftige kjøttretter. Oljer.

T

Mild smak av sitron. Salat og frukt. Lam, svin og kylling. Desserter. Friske blader til te.

T

Spennende krydderurt med pikant, pepret lakrissmak. Et «must» i thailandsk matlaging.

T

Pasta, soups, stews. All kinds of meat  and fish. Marinades. Vegetables.

Tips & Råd fra Gartnerne