Dyrking av urter? – her er våre tips til hvordan du lykkes
Er du nybegynner eller ikke har god mulighet eller tid til å så inne eller i veksthus, er det en god ide å kjøpe ferdige urter og plante i bed eller i krukker.
Det er ikke noe i veien for å plante urter du kjøper på dagligvarebutikken, de etablerer seg fint om du følger enkle råd. De som selges i hagesenter er stort sett de samme sortene, men det kan være at hagesenter har større utvalg av sorter på vår og sommer.
Samme hvor du handler urtene, så er det viktig at de er friske og fine når du kjøper. De fleste velger størst mulig planter når de kjøper for konsum, men når du skal plante ute, er det faktisk bedre at de ikke har vokst helt til kanten av posen.
Mindre størrelse på urtene gjør at de etablerer seg raskere og bedre ved planting ute. Pottestørrelsen er imidlertid viktig. De største pottene i butikk er ca. 12 cm i diameter. De er klart å anbefale enn de pottene som er 6 el ler 9 cm.
Selv om vi dyrker urter for at du skal spise opp de så raskt som mulig, for så å kjøpe nye – så ønsker vi lykke til med et strålende, duftende urtebed som kan gi glede hele sommeren gjennom.
Plante i krukker og urner
- Sørg for at det er dreneringshul l i potten.
- Legg småstein el ler leca som drenering i bunnen av potten, cirka 3-5 centimeter.
- For å hindre at jord kommer ned i dreneringen og tetter dreneringshull som igjen kan hindre oksygentilgangen, legges et lag av filt, tøy el ler lignende.
- Fyll så på jord. For å unngå vann- og jordsøl fylles jord opp med 4-5 centimeter klaring til pottekanten. Potten er nå klar for planting.
- Rotklumpen på planten må være godt dekket av jord. Trykk så jorden sammen, men ikke for hardt, da det er viktig at røttene får rikelig med oksygen.
- Det er viktig at krydderplantene blir gjødslet enten hver gang en vanner eller med langtidsvirkende gjødsel . Siden det er et begrenset jordvolum i krukke, bør en også satse på ekstra god jord som holder på fuktigheten.
- Det er viktig å ta bort eventuelt råtne greiner og blader, da dette sprer seg fort. Du bør også huske godt med vann gjennom sommeren. Mindre krukker må vannes daglig, kanskje 2 ganger når det er mye sol og varmt i været.
- Sjekk plantene dine. Lus kan forekomme en sjelden gang, spesielt på dill . Du kan plante i potter el ler sette de krydderslagene sammen, i en stor potte ute på verandaen.
- Basilikum er mer utsatt for soppangrep enn de andre og bør ha litt luft på siden. Den bør derfor ikke stå i midten, hvor det gjerne er mest fuktig.
Plante i urtebed
- Det letteste er å lage trerammer eller skaffe pallekarmer som man fyller med jord.
- Jorda bør være varm, gjerne blandet med sand. Det er mye bedre at kryddervekstene har det for tørt enn for vått.
- Stiv leirjord er ikke noe for varmekjære krydderplanter.
- I vekstsesongen er det fint å gjødsle kryddervekstene med plantegjødsel el ler tørket hønsegjødsel blandet ut i vann, men de fleste urter trenger ikke mye gjødsel når de står i god jord.
Lykke til!
Salvie
Salvia officinalis
Salvie er flerårig, men i hardført klima er det ikke sikkert at den kommer igjen neste år. Salvie blomster med blå vakre blomster og dufter godt.
Timian
Thymus vulgaris
Er flerårig, men den kommer ikke tilbake neste år. Den har ekstra behov for godt drenert jord, da den har mange små røtter som kveles i tung jord. Har ikke stort næringsbehov og kan dyrkes i mager jord, viktigste å huske på er å ikke kvele røttene med tung jord el ler vann som blir stående rundt røttene. Jordsmonnet har større betydning enn klima om den kommer tilbake .
Sitrontimian
Thymus citriodorus
Sitrontimian er en flerårig staude som gir rosa blomster og god smak og duft av sitron. Sitrontimian er enkel å dyrke og tåler godt et kaldt klima.
Oregano
Origanum vulgare
Oregano er flerårig og formerer seg lett i godt drenert jord. Har ikke stort næringsbehov og kan dyrkes i mager jord, viktigste å huske på er å ikke kvele røttene med tung jord el ler vann som blir stående rundt røttene.
Rosmarin
Rosmarinus offinicalis
Ikke vinterherdig og må plantes ut i varm og godt drenert jord. Vokser seg stor og kraftig i løpet av sommeren, opptil 40 cm. Den overvintrer i krukker om vinteren. Den må ikke fryse, men stå tørt enten ute tildekt, el ler inne.
Estragon
Artemisia dracunculus
Flerårig, men er ikke hardfør ,og må stå på en lun og skjermet vokseplass for å overvintre. Den trives i godt drenert jord. Fransk estragon er stiklingsformert og litt mildere enn Meksikansk estragon som er frøsådd. Begge typene vokser godt og kan bli opptil 50cm. Styr unna Russisk estragon, den er lettstelt men smaker gress.
Mynte
Peppermynte
Flerårig, men ikke glad i strenge vintrer. Peppermynte tåler mer og kommer lett tilbake. Begge bør helst plantes i ei bøtte med et lite hul l i bunnen som du graver ned. Det er for å hindre at røttene sprer seg og etablerer nye planter der du helst ikke vil . Peppermynte evner å ta over hele hagen hvis den får lov.
Sitronmelisse
Melissa officinalis
Hardfør og klarer seg de fleste steder. I gunstige omgivelser sprer den seg og kommer tilbake neste år.
Koriander
Coriandrum sativum
Koriander kan vokse ute, finn en lun plass ved ein sørvendt vegg, og bruk god, ny jord uten ugras. Koriander vil gjerne ha le, den vokser dårlig i vind.
Persille
Petroselinum crispum
Kommer år etter år ved at den frør seg, og i løpet av sommeren bør den beskjæres hardt ned noen ganger, for å unngå at den blomstrer for tidlig. Den tåler godt kulde, og du kan høste av den helt til snøen kommer.
Dill
Anethum graveolens
Dill er takknemlig å dyrke, det eneste du må passe på er å høste den flittig
Gressløk
Allium schoenoprasum
Gressløk er en av våre mest hardføre urter. Den overvintrer helt ned mot 20 grader og kommer tilbake år etter år. Hvis vi høster gressløk jevnlig, vil den fortsette å vokse opp så vi kan høste på nytt frem til vinteren. Lar vi den stå vil en del av stråene blir harde, men til gjengjeld vil den blomstre, med noen utrolig vakre lil la blomster som humlene elsker. De fleste urtene blomstrer om de får vokse hele sommeren. Blomstene er i ulike farger og er flotte å bruke som dekorasjon til kaker, desserter og f. eks i en kanne med isvann
0 kommentarer