Urteguide

Hvilke krydderurter til hvilken mat?

Her har du en enkel oversikt over hvilke krydderurter som passer til hvilken hovedingrediens – men husk; det er lov å prøve seg fram på egen hånd!

Pek på ønsket krydderurt, så kommer det opp hva den passer til. Klikk på den for å lese mer om krydderurten

Middelhavskjøkken, oljer og marinader, tomatretter, salater, alle typer kjøtt og stekt fisk, gryter, pasta og pizza.

Persille kan brukes til det meste! Finhakkes og strøs på smørbrød, supper, eggretter fisk, kokte poteter og alltid i tospann med majones og sauser. I gryteretter gjør persille seg godt sammen med andre krydder, og den er god til å fremheve andre smaker. 

Estragon har en kraftig og god smak. Når den hakkes, passer estragon ypperlig til stekt kjøtt, fjærkre, fisk, i tillegg til bernaise-, fløte- og fiskesaus.

Middelhavskjøkken, oljer og marinader, tomatretter, salater, alle typer kjøtt og stekt fisk, gryter, pasta og pizza. 

Gressløk passer i alle retter hvor løk kan inngå som ingrediens eller garnityr

Salater og supper. Grønnsaker. Chutney.
Matretter fra Østen og Mexico – salsa!

Løpestikke har en sterk smak og passer perfekt i supper, gryteretter og buljonger. I tillegg til oljer, salater, potetretter og grønnsaker.

Mynte passer til desserter, ulike matretter fra Østen, lam, dressinger, chutney og selvsagt myntegele!

Pizza, fiskeretter, tomatsauser og gryteretter.
Stekt og grillet kjøtt. Grønnsaker og tomat.

Pasta, supper, gryter. All slags kjøtt og fisk. Marinader. Grønnsaker.

Lammekjøtt, fisk, vilt og okse. Tomatsauser og marinader. Stekte poteter. Grønnsaker.

Kjøtt med mye fett- gås, and og svin,
fet fisk, kraftige kjøttretter. Oljer.

Mild smak av sitron. Salat og frukt. Lam, svin og kylling. Desserter. Friske blader til te.

Spennende krydderurt med pikant, pepret lakrissmak. Et «must» i thailandsk matlaging.

Pasta, soups, stews. All kinds of meat  and fish. Marinades. Vegetables.

Middelhavskjøkken, oljer og marinader, tomatretter, salater, alle typer kjøtt og stekt fisk, gryter, pasta og pizza.

Persille kan brukes til det meste! Finhakkes og strøs på smørbrød, supper, eggretter fisk, kokte poteter og alltid i tospann med majones og sauser. I gryteretter gjør persille seg godt sammen med andre krydder, og den er god til å fremheve andre smaker. 

Gressløk passer i alle retter hvor løk kan inngå som ingrediens eller garnityr

Salater og supper. Grønnsaker. Chutney.
Matretter fra Østen og Mexico – salsa!

Pizza, fiskeretter, tomatsauser og gryteretter.
Stekt og grillet kjøtt. Grønnsaker og tomat.

Estragon har en kraftig og god smak. Når den hakkes, passer estragon ypperlig til stekt kjøtt, fjærkre, fisk, i tillegg til bernaise-, fløte- og fiskesaus.

Middelhavskjøkken, oljer og marinader, tomatretter, salater, alle typer kjøtt og stekt fisk, gryter, pasta og pizza. 

Løpestikke har en sterk smak og passer perfekt i supper, gryteretter og buljonger. I tillegg til oljer, salater, potetretter og grønnsaker.

Mynte passer til desserter, ulike matretter fra Østen, lam, dressinger, chutney og selvsagt myntegele!

Pasta, supper, gryter. All slags kjøtt og fisk. Marinader. Grønnsaker.

Lammekjøtt, fisk, vilt og okse. Tomatsauser og marinader. Stekte poteter. Grønnsaker.

Kjøtt med mye fett- gås, and og svin,
fet fisk, kraftige kjøttretter. Oljer.

Mild smak av sitron. Salat og frukt. Lam, svin og kylling. Desserter. Friske blader til te.

Spennende krydderurt med pikant, pepret lakrissmak. Et «must» i thailandsk matlaging.

Pasta, soups, stews. All kinds of meat  and fish. Marinades. Vegetables.

Tips & Råd fra Gartnerne