Sitronmellisse

Passer til

Mild smak av sitron. Salat og frukt. Lam,
svin og kylling. Desserter. Friske blader til te.

VikenGartneri Frosta basilikum krydderurt

Viken Gartneri

Vi er spesialister på urter og har opparbeidet seg spesialkompetanse på både vekstforhold og urtenes egenskaper til matlaging og medisinsk bruk. I veksthusene får urtene tid til å spire og gro under naturlige vekstbetingelser slik at de blir friske og fine, velduftende og fulle av god smak.

Naturlig

Viken Gartneri har friske, sprøytefrie krydderurter av høy kvalitet. Vi benytter ikke kjemiske plantevernmidler eller sprøytemidler i produksjonen og benytter 100% rent drikkevann fra drikkevannskilden på Frosta.

Forpakning

Alle produktene er pakket i ren luft som ikke er tilsatt gass. Dette gir et lavt bakterieinnhold i produktene til gode for deg som forbruker.

Miljø

Forpakningen er av resirkulert plat, og sorteres som plast

Stell av krydderurter

OPPBEVARING OG BRUK

Fjern posen så snart du kommer hjem.

Riktig lagring av urtene skjer ved makstemperatur på 12grader.Basilikum tåler minst, Timian, Kjørvel, Peppermynte og Sitronmelisse er litt mer robust for kulde. Hjemme er det best at de får stå i godt lys og ikke bli utsatt for trekk. Alle urtene trives godt ute om sommeren, men Basilikum tåler minst av trekk og kulde. Alle har det best i mest mulig sol og flere sorter kan overvintre: Timian, persille, oregano ,peppermynte og sitronmelisse er sikre, men andre kan også tåle vinteren. Gressløk, dill og persille oppbevares best i kjøleskap.

Urter med store blad som Basilikum, løpestikke etc.:Knip av de største bladene først, så vil de mindre spirene vokse etter og du kan glede deg over lengre høstetid.

 

VANNING

Når vi sår urtene i gartneriet sår vi tett med frø i hver potte. Dette gjør vi for å få en mest mulig stor og tett plante. Det vil da bli mange røtter – som vil  ”drukne” ved for mye vann, men ved vanning som beskrevet vil du beholde planten frisk lenge. Alle urter vil ha lunkent vann på skåla- kaldt vann er ikke bra. Urtene har heller ikke godt av å stå lenge i vann, 30 min. er max. TIPS:Hvis du setter oasis i potteskjuler og fyller med vann , men ikke over oasisen, sikrer du jevn tilførsel med vann uten å drukne røttene.

Disse krever mye vann: Persille, Kjørvel, Koriander, Basilikum.

Alle må vannes hver deg, vannkrevende planter ved mye sol: 2ganger   pr.dag

Ikke dusj urtene!! 

En stor og tett plante består av mange tynne spirer og masse blad. Hvis man dusjer planten ovenfra og ned i posen blir fuktigheten værende i posen, og den vil i løpet av kort tid begynne å råtne. Dette gjelder også når de står fritt inne. ute tåler de fleste regn, de blir herdet av utelivet, men også her: Basilikum må helst stå under tak.

Derfor husk: Sett krydderurtene i godt lys, fritt for trekk, og ikke kaldere enn 10grader for basilikum, vann i skåla.Oasis er et godt tips. Dette er enkle ting som garantert vil hjelpe på holdbarheten. Lykke til!!

Kjøpes hos: