Løpestikke

Passer til

Løpestikke har en sterk smak og passer perfekt i supper, gryteretter og buljonger. I tillegg til oljer, salater, potetretter og grønnsaker.

VikenGartneri Frosta basilikum krydderurt

Viken Gartneri

Vi er spesialister på urter og har opparbeidet seg spesialkompetanse på både vekstforhold og urtenes egenskaper til matlaging og medisinsk bruk. I veksthusene får urtene tid til å spire og gro under naturlige vekstbetingelser slik at de blir friske og fine, velduftende og fulle av god smak.

Naturlig

Viken Gartneri har friske, sprøytefrie krydderurter av høy kvalitet. Vi benytter ikke kjemiske plantevernmidler eller sprøytemidler i produksjonen og benytter 100% rent drikkevann fra drikkevannskilden på Frosta.

Forpakning

Alle produktene er pakket i ren luft som ikke er tilsatt gass. Dette gir et lavt bakterieinnhold i produktene til gode for deg som forbruker.

Miljø

Forpakningen er av resirkulert plast, og sorteres som plast

Stell av krydderurter

OPPBEVARING OG BRUK
  • Riktig lagring av urtene skjer ved makstemperatur, 12 grader. 
  • Basilikum tåler kulde minst, mens timian, kjørvel, peppermynte og sitronmelisse er litt mer robust for lave temperaturer. 
  • Hjemme er det best at de får stå i godt lys og ikke utsettes for trekk. Alle urter trives godt ute om sommeren. 
  • Mange urter kan overvintre, som timian, persille, oregano, peppermynte og sitronmelisse, men andre kan også tåle vinteren. 
  • Gressløk, dill og persille oppbevares best i kjøleskap.
  • Urter med store blad som basilikum, løpestikke etc: Knip av de største bladene først, så vil de mindre spirene vokse etter og du kan glede deg over lengre høstetid.

 

VANNING

Når vi sår urtene i gartneriet, sår vi tett med frø i hver potte. Dette gjør vi for å få en mest mulig stor og tett plante. Det vil da bli mange røtter – som vil ”drukne” ved for mye vann, men ved vanning som beskrevet vil du beholde planten frisk lenge. Alle urter vil ha lunkent vann på skåla – kaldt vann er ikke bra! Urtene har heller ikke godt av å stå lenge i vann, 30 min. er maks. 

TIPS: Hvis du setter oasis i potteskjuler og fyller med vann, men ikke over oasisen, sikrer du jevn tilførsel med vann uten å drukne røttene.

Disse urtene krever mye vann: persille, kjørvel, koriander og basilikum.

Alle må vannes hver deg, vannkrevende planter ved mye sol: to ganger per dag

Ikke dusj urtene!

En stor og tett plante består av mange tynne spirer og mange blader. Hvis man dusjer planten ovenfra og ned i posen, blir fuktigheten værende i posen. Urten vil da begynne å råtne i løpet av kort tid. Dette gjelder også når de står fritt inne. Ute tåler de fleste urtene regn, og de blir herdet av utelivet, men også her: Basilikum må helst stå under tak.

Husk derfor å sette krydderurtene i godt lys, fritt for trekk, ikke kaldere enn 10 grader for basilikum og vann i skåla. Oasis er et godt tips. 

Lykke til!!

Kjøpes hos: